Strony

sobota, 24 maja 2014

Bułeczki drożdżowe z kruszonką, twarożkiem, rodzynkami i miodem. Szkolne, ulubione i dokładna fotoinstrukcja.

Świt. Trele morele. Gołąb grucha na dachu.
Słońce mknie. "Wznoszę się". Gruba, "beczka prochu".
Kawy łyk. Kanapki kęs. Pobudka.
Szkolny fryc, śniadania pęd, bułeczki do plecaka.
Kocham Cię. Podziel się. Misja nie byle jaka.
Wymieniają się za kanapki, za drożdżówki, za bananowy chlebek. Szkolny barter. Ekonomicznie niewyzerowany. Urocze negocjacje na przerwach, na lekcjach. Magiczna kieszeń plecaka wypełniona po brzegi. Będzie czym handlować.

Składniki na 16 bułeczek:
400 g mąki typ 450
20 g drożdży
100 g masła
80 ml ciepłego mleka
80 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki jogurtu naturalnego, czubate
pół łyżeczki soli
Ciasto i formowanie bułeczek zgodnie z przepisem na bułeczki z kardamonem. Dodatkowe wskazówki na zdjęciach, poniżej.
Farsz:
1 kostka odtłuszczonego twarogu, 270 g (może być tłusty)
70 g jasnych rodzynek
1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie, my lubimy)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odsączyć na sitku wymieszać z łyżką likieru i przełożyć do blendera. Delikatnie zmiksować, dodać twaróg i płynny miód (jeśli taki nie był, lekko podgrzać), wymieszać z schłodzić.
Kruszonka:
70 g zimnego masła
50 g mąki
50 cukru lub zmielonych migdałów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wszystkie składniki ucierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
wyrośnięte ciasto, podzielone na 16 kawałków
każdy kawałek bierzemy do ręki, robimy wgniecenie na stronie, na której leżał i zbieramy ciasto do środka, tworząc placuszek
po 5 minutach
ciasto staje się bardziej puszyste i elastyczne
nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy najpierw dwa boki
potem doklejamy, po kolei, trzeci i czwarty

zbieramy ciasto do środka i tworzymy małą bułeczkę
odkładamy do wyrośnięcia na około pół godziny(w bułeczkach z kruszonką, formowaną stroną do góry)
wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką
pieczemy 20-22 minuty w 180 stopniach; wstawiamy do nagrzanego piekarnika

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)