Składniki na 18 sztuk:
180 g startej, na drobnych oczkach, marchewki (4 małe)
15 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
60 g stopionego masła
1 jajko
1 cukier wanilinowy
szczypta soli i cynamonu (ja dodałam jeszcze szczyptę imbiru, ale ten wyostrza smak i nie wszystkim, dzieciom, może smakować)
masło klarowane do smażenia
Rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i mleka. Wymieszać i połączyć z łyżką mąki. Pozostawić na 10 minut do spienienia. Do tej samej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Odstawić na około pół godziny (ciasto powinno zacząć pracować). Wymieszać jeszcze raz przed smażeniem. Rozgrzać masło i smażyć, z obydwu stron, po 4 minuty (zmniejszyć temperaturę, na płycie 3-4).
Posypać cukrem pudrem.
Super pomysł na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń