Składniki na 6 porcji:
400 g jogurtu naturalnego
400 g kefiru
6 buraków, odmiana podłużna
2 łyżki miodu
pół łyżeczki kryształków soli
świeży imbir, wielkości kciuka
2 duże gruntowe ogórki
1 pęczek kopru
skórka z połowy cytryny
4 pieczone ząbki czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny, do smaku
Buraki obrać ze skóry, obieraczką do warzyw. Pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem i kryształkami soli i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200 stopniach przez godzinę. 20 minut przed końcem włożyć do piekarnika 4 ząbki czosnku.
Ostudzić, zachowując sok z buraków. W dużej misce utrzeć pieczony czosnek ze startym imbirem, skórką cytrynową, łyżeczką soli i brązowego cukru. Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na dużej tarce. Koper posiekać. Do miski przełożyć jogurt, kefir, warzywa i dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem, solą i pieprzem. Schłodzić. Podać z gotowanym jajkiem lub jajkiem w koszulce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)