Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki pszennej 650
250 g mąki pszennej razowej
7 g suszonych drożdży
350 ml letniej wody
łyżka miodu gryczanego
2 łyżeczki soli
1 łyżka utartej w moździerzu, suszonej bazylii
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach wody i wymieszać z miodem. Odstawić na kilka minut. Dodać przesiane mąki, sól, zioła i wyrabiać gładkie ciasto, hakiem, około 7 minut. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i podzielić na 8 części. Złożyć dwa naprzeciwległe boki, potem dwa kolejne. Odwrócić bułeczkę i powtórzyć składanie. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, na papierze do pieczenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik z blachą, na której pieczemy bułki, do 220 stopni. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż i zsunąć z papierem na rozgrzaną blachę. Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą. Piec 20 minut. Podać z panierowaną goudą i czerwonymi porzeczkami albo zapiec, następnego dnia, z cheddarem, włoskim salami i żółtkiem.
świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuń