Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu spaghetti
100 migdałów
15 wielkich liści szałwii
70 g masła
2 łyżki oliwy
spora garść natki pietruszki
1 łyżeczka soli
100 g startego sera grana padano
150 ml wody z gotowania makaronu
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę i przełożyć do blendera. Szałwię smażyć w maśle, aż będzie krucha (około 5 minut). Przelać masło szałwiowe wraz z szałwią do blendera. Dodać listki natki, łyżeczkę soli, oliwę i dokładnie zmiksować.
Makaron gotować, w osolonej wodzie, krócej niż zaleca producent o dwie minuty. Przełożyć pesto na dużą patelnię (można najpierw podgrzać 1 łyżkę oliwy), podgrzać i dołożyć makaron, prosto z garnka, nie odsączając zbyt dokładnie. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewać wodę z gotowania makaronu. Powinno być luźne i szkliste. Przed podaniem wymieszać z serem i posypac wiórkami.
Więcej łatwych przepisów i codziennych inspiracji znajdziecie na mojej fejsbukowej stronie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)