Składniki na 10 sztuk:
Zaczyn:
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
200 ml ciepłego mleka (niepełna szklanka)
Pozostałe składniki:
250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki mąki)
1 jajko
1/3 szklanki oleju słonecznikowego, z krótkim terminem ważności
1 płaska, łyżeczka soli
1 płaska, łyżeczka suszonego czosnku (mogą być też suszone zioła)
150 g cukinii ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego), startej na grubych oczkach
oliwa do smażenia
Salsa:
15 malutkich pomidorków koktajlowych, w ćwiartki
1 mała, czerwona papryka, w kostkę
10 czarnych oliwek, w ćwiartki
pół czerwonej cebuli, w kostkę
1 łyżka posiekanej natki
3 dymki, posiekane skośnie
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami, oprócz cukinii. Zostawić do wyrośnięcia, około 30 minut. W tym czasie przygotować salsę, łącząc wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.
Podwojone ciasto wymieszać z cukinią. Smażyć bliny na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor.
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i schłodzoną salsą.
Wygląda przepysznie! Już wiem co zrobię jutro na obiad!
OdpowiedzUsuń