Składniki na 4 porcje:
200 g kaszy gryczanej, palonej
garść szpinaku, do podania
łyżka posiekanej natki, do podania
kilka ścinek sera manchego, do podania
1 bakłażan, w grubą kostkę
1 szalotka, w kostką
1 gruszka, w kostkę
1 figa, w półksiężyce
1 korzeń pietruszki, w paski
2 łyżki oliwy
białe wino, do podlewania
sól
pieprz
Wszystkie warzywa usmażyć na oliwie, zaczynając od szalotki. Dalej pietruszkę i bakłażana. Podlewać winem, kiedy będą przywierać do dna, a kiedy zmiękną dodać gruszkę i figę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotować kaszę zgodnie z zaleceniem producenta. Przesypać do miseczki i odparować. Dodać do gulaszu i jeszcze raz całość podgrzać. Przed podaniem wymieszać z porwanymi liśćmi szpinaku i natką. Podać z twardym, owczym serem manchego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)