czwartek, 30 stycznia 2014

Śniadaniowy wrap z pomidorowym omletem.

Składniki:
2 tortille
5 pomidorków koktajlowych, w ćwiartki
1 mała cebulka, w cieniutkie plasterki

kilka gałązek szczypiorku, drobno pokrojonych
łyżeczka majonezu
ćwierć łyżeczki musztardy angielskiej
świeżo zmielony pieprz
sól morska
pół łyżeczki masła
piekarnik
patelnia grillowa

patelnia żeliwna (może być inna, ale bez drewnianych ozdób)

Rozgrzać grzałkę grilla w piekarniku (3) i patelnię grillową. Roztrzepać jajka z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Na maśle poddusić, krótko, cebulkę, dodać ćwiartki pomidorków, zwiększyć maksymalnie temperaturę i smażyć razem dwie minuty. Zmniejszyć ogień, wlać masę jajeczną i piec omlet, aż zetnie się spód. Wstawić patelnię pod grzałkę w piekarniku i piec 3 minuty, aż masa będzie puszysta i stała.

Na suchej, grillowej, patelni podgrzać placki tortilli. Gotowego omleta podzielić na dwie części, przełożyć na gorący placek i zwinąć wrapa, przekroić na 3 lub 2 części i zajadać
* do zdjęcia wykorzystałam okładkę nowego KUKBUKA 

środa, 29 stycznia 2014

Obiad. Kremowa zupa z ziemniaków z rozmarynem i musem z pieczonej papryki. Królik w sosie salmorejo.


Od dawna wczytuję się w stronę Pistachio. Wczytuję tak bardzo, że zapominam o wszystkim, bywa, że spóźniam się z kolacją... Oderwane od "ziemi" zdjęcia jedzenia, natury i opowiadane nimi historie, nie pozwalają mi wrócić do kuchni i codziennych obowiązków.
Nie odrywając się od lektury, w pełni inspiruję się stroną, układając menu na niedzielny obiad.

sobota, 25 stycznia 2014

Omlet cesarski z pomarańczowymi rodzynkami i gorącym dżemem.


Składniki:
4 jajka
łyżka cukru pudru
1/4 kubka mąki
masło klarowane do smażenia
odrobina zwykłego cukru
szczypta cynamonu
rodzynki
sok z połówki pomarańczy
prażone płatki migdałowe
gorący dżem z mirabelek lub inny, ulubiony, ale powinien być lejący

Flamiche. Francuski przysmak z pora, sera i... ziemniaków.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży por, pokrojony w cieniutkie plasterki
odrobina białego, wytrawnego wina
1 czubata łyżka masła
5 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinkach
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
200 mature cheddar lub inny dojrzały ser, który się dobrze rozpuszcza, ale nie ciągnie!
4 jajka
4 czubate łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18% z Piątnicy)
8 filecików anchois
sól morska
świeżo mielony pieprz

piątek, 24 stycznia 2014

Racuchy z twarogiem i jabłkiem. Wiśniowa konfitura. Dżem z mirabelek.

Porcja na 10 racuszków.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
100 g pokruszonego, półtłustego twarogu
1 jabłko, starte na grubych oczkach
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
50 g masła, stopionego
szczypta soli
do smażenia masło klarowane lub bezzapachowy olej
zaczyn:
60 g świeżych drożdży
3/4 kubka mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
W ciepłym mleku rozpuściłam drożdże, dodałam cukier i mąkę i odstawiłam do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszałam przesianą mąkę, zaczyn, stopione masło, jajko i cukry. Do ciasta dodałam jabłka i ser i odstawiłam na 40 minut. Z wyrośniętego ciasta formowałam, łyżką, placuszki i kładłam na rozgrzanym tłuszczu. Od razu zmniejszałam temperaturę (u mnie na płycie 3) i smażyłam z obydwu stron po 4 minuty. 
Podałam z wiśniową konfiturą i mirabelkowym dżemem. 

czwartek, 23 stycznia 2014

Ostra zupa z soczewicy, na jagnięcych kostkach.

Składniki:
4 kotleciki jagnięce z kostką lub inny, ulubiony kawałek mięsa/drobiu
1 cebula, w piórka
4 ząbki czosnku, w plasterki
pół papryczki chili, drobno posiekanej
4 łodygi selera naciowego, w kawałakch
1 czerwona papryka, bez skóry, w grubą kostkę
2 marchewki, w cienkie słupki* /cienkie półplasterki
1 pietruszka, w cienkie słupki*
1 szklanka zielonej soczewicy
1 puszka pomidorów, całych, bez skóry, zmiksowanych
oliwa z oliwek
po pół łyżeczki imbiru, kardamonu, kminu i cynamonu
łyżeczka morskiej soli
łyżka natki pietruszki
listki selera do dekoracji
Na oliwie podsmażłam cebulę, czosnek i papryczkę. Po chwili dodałam kostki i smażyłam 20 minut, stale mieszając. Dodałam marchew, seler, pietruszkę sól i zalałam gotującą się wodą. Po 30 minutach dodałam paprykę i soczewicę i gotowałam jeszcze około 15 minut. Po tym czasie wlałam zmiksowane pomidory i doprawiłam. Dusiłam całość 10 minut. Mięso obrałam z kości i przełożyłam do miseczek, zalałam gorącą zupą i posypałam listkami selera.
*mam wyjątkową obieraczkę do warzyw, kupioną na bydgoskim targu, od zaprzyjaźnionej Ukrainki, która tnie warzywa w podłużne paseczki, z których, po przecięciu nożem, wychodzą równe, krótsze słupki :) 

Gofry z musem jagodowym. Gorąca czekolada.

Składniki:
szklanka mleka
szklanka mąki
50 ml oleju z pestek winogron (bezzapachowego)
łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru
łyżka klarowanego masła
2 łyżki jagód
2 łyżki serka mascarpone
150 g śmietany kremówki
kubek mleka
łyżka miodu
łyżka kakao
szczypta cynamonu

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pieczony bakłażan. Farsz z cielęciny, cukinii, selera, czosnku i pomidorów, dobry też do makaronu

Składniki:
1 bakłażan
2 łyżki ostrej oliwy
sól morska
Farsz:
400 g mielonej cielęciny
4 łodygi selera naciowego, w 1cm kawałkach
pół selera korzeniowego, pokrojonego w słupki
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku,  w plasterkach
2 małe cukinie, obrane ze skóry, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę
2 puszki pomidorów, całych, bez skóry
sól morska
czarny pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

niedziela, 19 stycznia 2014

Bąbelkowe babeczki z czekolady, nadziewane kajmakowym kremem

Porcja na 9 babeczek.

Tatar z wędzonego łososia, awokado i anchois. Grzanki z guacamole.

200 g wędzonego łososia, pokrojonego w drobną kosteczkę
1/4 awokado, pokrojone w drobną kostkę
4 cebulki dymki, drobno pokrojone 
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
odrobina skórki otartej z limonki
5 filecików anchois, drobno pokrojonych
2 łyżki oliwy z anchois
biały pieprz
Pokrojone awokado zalałam sokiem z cytryny i wymieszałam ze skórką. Odstawiłam na godzinę. Po tym czasie delikatnie wymieszałam wszystkie składniki. Podałam z grzankami z guacamole.
Guacamole:
1 awokado
sok z połówki limonki lub cytryny, co lubicie bardziej
pół łyżeczki soli morskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka miękkiego masła, dietetycznie może być z serkiem kozim
2 czubate łyżki grana padano
Dojrzały owoc nacięłam wzdłuż pestki. Przekręciłam w dłoniach, otworzyłam i wyjęłam pestkę. Miąższ, sok, czosnek, sól i masło zmiksowałam w blenderze. Na końcu dodałam grana padano. Posmarowałam kromki bagietki i zapiekałam, aż się zarumienią. 

sobota, 18 stycznia 2014

kanapka z tuńczykiem, jajecznicą i czarnymi oliwkami

2 kromki pszennego, tostowego chleba
3 czarne oliwki
łyżka odsączonego tuńczyka
1 jajko
szczypta morskiej soli
odrobina masła
odrobina musztardy angielskiej połączonej z odrobiną majonezu
Posmaruj majonezem, usmaż jajko, pokrój oliwki i złóż. Lepsza niż na stacjach paliwowych, prawda ;)

Sałata Cezar z sosem Okrasy.

Sałata Cezar to danie, które powinno smakować zawsze tak samo. Ale tak nie jest. W wielu restauracjach, kucharze mają swoją wersję tego prostego, ale niebanalnego dania. Przez wiele lat i ja przyrządzałam sos do tej sałaty i marynowałam filety drobiowe według różnych wariacji, na przykład takich. Ciągłe odkrywanie smaków i chęć poznania nowej książki Karola i Pascala, zaprowadziłam mnie na stronę, gdzie znalazłam TEN sos. Zaskoczona kilkoma składnikami, odtworzyłam idealnie przepis. Spróbujcie, bo od teraz to moja ulubiona wariacja.

Obiad. Couscous royal. Marokańska kasza królów.

Couscous royal to królewski przysmak marokańskich władców i... turystów :) Podglądałam sposób przygotowania w MC i wykorzystałam, prawie w całości, przepis. Danie jest pyszne i mimo, że składa się z 4 osobnych dań, wszystkie przygotowuje się w tym samym czasie. Najdłużej, bo około dwóch godzin, duszą się drobiowe udka z warzywami, ale zapewniam, że warto poświęcić ten czas. 
Składniki i przygotowanie.