niedziela, 31 sierpnia 2014

Cukinia, ricotta, chorizo i pomidorki koktajlowe. Omelette czy frittata?

Składniki:
4 jajka
pół cukinii, w ćwiartki
1 cebula, w piórka
pół łyżki masła
1 czubata łyżka ricotty
6 pomidorków koktajlowych
3 plastry kiełbasy chorizo
sól
Na maśle zeszklić cebulę. Dodać cukinię i zwiększyć ogień. Rozgrzać grzałkę piekarnika, średnia moc. W miseczce wymieszać jajka z ricottą i solą. Masę wylać na warzywa i smażyć, nie mieszając, minutę. Ułożyć przekrojone na pół pomidorki, chorizo i wstawić na najwyższą półkę do piekarnika. Piec 4 minuty, aż masa się zetnie i zacznie się puszyć. 
Codzienne inspiracje na fejsbuku.

Sernik jabłko - mango. Spód cukierki krówka i migdały.

To jeden z tych serników, który można zjeść cały, na raz. Nie za słodki, nie za ciężki, delikatnie owocowy zwieńczony, cudownie chrupiącą, nutą migdałową.
Wypatrzyłam go dawno temu na stronie White Plate, ale przypomniałam dopiero w tym tygodniu, kiedy po raz pierwszy, od kilku lat, robiłam zakupy w Rossmannie. Pojechałam tam po konkretny kosmetyk, a wróciłam z całą masą zdrowej żywności. Nie miałam pojęcia, że to sklep, w którym można kupić, też, karmę dla kotów!
W każdym razie oglądając słoiczki z różnymi papkami, trafiłam na pulpę z jabłek i mango. (w oryginalnym przepisie, autorka użyła z samych mango).
"Wyobraziłam" sobie to połączenie wyjątkowo wyraźnie, choć wolałabym odwrotne proporcje. Więcej mango niż jabłek. Niestety nie dostałam świeżych owoców i nie mogłam namieszać w pierwotnym składzie. Następnym razem to owoc mango wyznaczy czas dla tego sernika. Niezmiennie sernik chwalę i stwierdzam, że to początek serowo - owocowo - migdałowo - orzechowego czasu eksperymentów, zarówno dla masy serowej, jak i spodu. Połączenie krówek z migdałami to pierwsza, bardzo udana, kompilacja.


Masa serowa:
1 kg twarogu z wiadra (używam Pilos z Lidla)

5 średnich jajek
1 łyżka mąki
laska wanilii lub pasta waniliowa lub cukier wanilinowy
120 g cukru pudru (4 czubate łyżki)
słoiczek (360 g) pulpy jabłko - mango z Rossmanna, można też zmiksować jedno dojrzałe mango i dwie antonówki
Spód:

200 g całych migdałów (najlepiej bez skórki; jeśli ze skórką to sparzyć i obrać)
8 cukierków krówka
Zblanszowane migdały uprażyć na suchej patelni. Jeśli kupicie ze skórką należy zalać je wrzątkiem, zostawić na kilkanaście  minut i obrać ze skórek. Suszyć na patelni, na niewielkim ogniu. Do uprażonych migdałów dodać pokrojone cukierki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorące przełożyć do blendera i zmiksować, zostawiając większe kawałki. 

Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy (u mnie o średnicy 28 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Więcej wskazówek na fejsbuku
Ser przełożyć do dużej miski. Dodać cukier puder, łyżkę mąki, ziarenka z laski wanilii i 2/3 słoiczka pulpy. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Po kolei wbijać jajka i mieszać, bardzo krótko, mikserem. Masę przelać na migdałowy spód. Na powierzchni kłaść łyżeczką resztę pulpy zachowując odstępy (kształt małych kółek). Patyczkiem przejechać przez środek kółka (powstanie serduszko). Piec przez 55 minut w 160 stopniach (góra dół). Po upieczeniu zostawić 20 minut w zamkniętym piekarniku. Kolejne 20 minut w uchylonym. Później studzić na kratce w temperaturze pokojowej. Zimny wstawić na całą noc do lodówki.
Codzienne inspiracje na fejsbuku.

środa, 27 sierpnia 2014

Maccheroni z cukinią, kaparami, sardynkami i koprem.

Składniki dla 3 osób:
300 g makaronu maccheroni
1 puszka sardynek w oleju
100 ml śmietany kremówki
czubata łyżka mascarpone
pół pęczka kopru, posiekanego
4 filety anchois
1 średnia cukinia
4 łyżeczki kaparów
2 szalotki, w kostkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
50 ml białego wina
sól i pieprz
100 ml wody z gotowania makaronu
Na oliwie usmażyć cebulę i czosnek. Kiedy będą szkliste dodać kapary i anchois. Cukinię przekroić wzdłuż, na cztery części i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i zwiększyć ogień. Podlać winem i smażyć około 5 minut (cukinia powinna pozostać chrupka). Ugotować makaron, 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Do warzyw na patelni dodać sardynki, osączone z oleju, obrane z kręgosłupów i skóry, mascarpone i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Bezpośrednio z garnka przełożyć makaron i dolać wodę z gotowania. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Wymieszać z koprem i podawać w głębokich talerzach. 

Proste ciastka z kleiku ryżowego z jagodami. Gotuje komuś - moja kulinarna opowieść

Pamiętacie ten przepis? Proste, kruche ciasteczka, wypełnione jagodami? To jeden z tych, który żyje własnym życiem, w wielu domach. Do mnie trafił z domu teściowej, ode mnie do wielu koleżanek, szczególnie tych, które zaczynały przygodę w kuchni i tych, które mają małe dzieci. Każda wypełnia je ulubionym dodatkiem. Powidłami truskawkowymi, morelowymi czy tak jak ja, jagodami ze słoiczka, które zamykam w sezonie. Niektóre z nas dodają trochę czarów i uzależniają od nich nawet swoich dorosłych partnerów...
Dawno temu były to moje jedyne słodycze, które potrafiłam upiec. Przygotowywałam je na każdą okazję i bez okazji też. Oblepione rączki starszego Syna dzielnie upychały jagódki do środka każdej zgrabnej i niezgrabnej kulki. 
Dzisiaj młodszy syn czeka na swoja przygodę w kuchni mamy. Całą ciążę gotowałam, jak szalona. Może urodziłam następcę Gordona? Może zaszczepiłam w nim chęć gotowania dla bliskich? A może, podobnie jak ja, znajdzie w kuchni odskocznię od trudnego życia i w ciężkich chwilach sięgnie do książki kulinarnej mamy, pod znanym Wam tytułem "gotuję komuś", luzując nerwy w garnkach, patelniach i blachach? To tutaj przelewam wszystkie przepisy, czasami opatrzone krótką historią czy wspomnieniem. Może, kiedy obydwaj dorosną, choć starszemu już niewiele brakuje, sięgną po nią i przypomną sobie i zabawy w kuchnię, i w kuchni i wspólne biesiadowanie przy naszym rodzinnym stole...
Dużo tych "może", ale mam przekonanie, że to właśnie ta strona jest moją dla nich spuścizną. Nie jestem sławna, nie zarabiam na blogosferze, nie wydam książki, którą podaruję synom czy wnukom... Poza tym, patrząc na moją "młodzież", wiem, że w przyszłości książki będą absolutnym reliktem, dlatego wirtualny pamiętnik jest odpowiednią wersją kulinarnych wspomnień. 
I Wy częstujcie się moimi pomysłami. Okraszajcie je nutą przypraw, magią ziół i ubierzcie we własną interpretację na talerzu...
Składniki na 32 ciasteczka:
200 g zimnego masła
3 jajka
szklanka cukru
1 opakowanie kleiku ryżowego
Do misy miksera wkroić masło, małymi kawałkami, wsypać cukier, kleik i wbić jajka. Mieszać hakami, aż wszystkie składniki się połączą. Rozłożyć papier do pieczenia na dwóch blachach z piekarnika. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Na każdej ułożyć szesnaście ciasteczek. Okrągłą końcówką drewnianej łyżki wydrążyć dziurkę. Nadziewać środek ulubionym dżemem lub owocami.
Piec 20 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce. Ciasteczka są miękkie po wyjęciu z piekarnika, ale staja się niebywale kruche po całkowitym ostudzeniu.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Zielony groszek w jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim

Śpi. Leniwie przeciąga się już setny raz, a każdy kolejny, tak myślę, zwiastuje pobudkę. Jednak powieki są cięższe od powietrza i nawet poranne odgłosy nie budzą mojego "nowego" Synka. Nieregularne, proste, wspólne życie. Zmienił je w spokojne i lepsze.
Przemycam mu różne smaki, omijając większość tych, które przygotowuje na co dzień. Zielonego groszku też nie jem, ale Wam go polecam, szczególnie w tej wyjątkowej jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. 
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 jaj
pół szklanki zielonego groszku, mrożonego
100 g wędzonego boczku, w paski
4 dymki
łyżeczka kaparów
łyżka pokrojonych, czarnych oliwek
sól
szczypior
1 jajko do smarowania
Na dużej patelni usmażyć boczek i drobno pokrojoną dymkę. Po chwili dodać mrożony groszek i kapary. Jajka wbić do dużej miski i rozmieszać rózgą. Posolić i wlać na patelnię. Usmażyć zwartą jajecznicę. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i naciąć każdy dłuższy bok w paski, szerokości 1,5 cm i długości 7 cm. W środku powinien zostać nienacięty pasek, na który wykładamy usmażoną jajecznicę. Posypać oliwkami i przykryć naciętymi paskami, na przemian. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach. Pokroić ostrym nożem na tyle części ile ochotników.

środa, 20 sierpnia 2014

Wytrawne drożdżówki. Na każdą porę i pogodę.

Składniki na 8 sztuk:
Zaczyn:
25 drożdży
100 ml ciepłego mleka
łyżeczka cukru
łyżka mąki
Ciasto:
400 g mąki
200 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
1 cukinia, w grubą kostkę
2 ząbki czosnku, w plasterki
2 pomidory, obrane ze skóry, w grubą kostkę
garść szpinaku
10 listków szałwii
150 g boczku, w cieniutkie plastry
1 cebula, w grubą kostkę
czerwone wino
czarne oliwki
80 g startego, dojrzałego sera cheddar
oliwa do smażenia
pieprz i sól
Sos:
garść pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól 
1 łyżka octu winnego
1 czubata łyżka greckiego jogurtu

środa, 6 sierpnia 2014

Kurczak duszony w śliwkach z cytrynowymi kulkami z ryżu basmati i marchwiowym tagliatelle.

Składniki na 4 porcje:
8 kawałków kurczaka, najlepiej podudzia
1 cytryna, bez skórki
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
10 śliwek węgierek, bez pestek, w ćwiartki
2 łyżki sułtanek
natka pietruszki
szczypiorek
4 czubate łyżki jogurtu
1 cebula
3 dymki
skórka z połowy cytryny
2 szklanki ryżu basmati
3 marchewki
kardamon
cynamon
imbir
kumin
sól
pieprz
2 łyżki brązowego cukru
oliwa do smażenia
białe wino do podlewania
Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić mieszankę przypraw z kardamonu, cynamonu, kuminu, imbiru, pieprzu i soli. Natrzeć nią kurczaka i odstawić na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Podlewać białym winem, jeśli będzie przywierał do dna. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed ostudzeniem. Na tej samej patelni usmażyć cytrynę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, śliwki i rodzynki, około 5 minut. Dodać jogurt, cukier, kurczaka i dusić 10 minut. Przełożyć do żeliwnego garnka i piec w 180 stopniach 2 godziny.
W tym czasie przygotować ryż. Opłukać pod zimną wodą. Zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 5 minut. Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać skórkę z połowy cytryny i rozpulchnić widelcem. Delikatnie przestudzić. Lepić kulki wielkości włoskiego orzecha i odkładać na talerzyk. Na tej samej patelni, na której był kurczak, podsmażyć świeży imbir, cebulę, dymkę i czosnek. Po kilku minutach dodać marchewki ścięte obieraczką do warzyw. Smażyć razem około 5 minut. Wyjąć garnek z kurczakiem z piekarnika. Wlać kilka łyżek sosu z pieczenia na patelnię i dołożyć ryżowe kulki. Kiedy będą już gorące przełożyć na talerz razem z marchewką, kurczakiem, polać sosem i posypać szczypiorem.

Babeczki z bezami, nadziewaną żurawiną czekoladą i włoskimi, świeżymi orzechami

Delikatne. Pobudzają zmysły. Wypełniają aromatem. Przenoszą w zaczarowany świat miłosnych fantazji...
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
pół szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
80 g młodych, włoskich orzechów (miałam mrożone), posiekanych
25 malutkich bezów, pokruszonych
pół tabliczki czekolady mlecznej, nadziewanej żurawiną, w grubą kostkę
szczypta soli
Mokre:
1 szklanka jogurtu odtłuszczonego (użyłam 1,5%)
1 szklanka mleka
100 g stopionego masła
1 jajko
Wymieszać, kolejno, składniki suche i mokre, w dwóch miskach. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połączyć, silikonową łopatką, niedbale, obydwie miski i przekładać ciasto do foremek, do 3/4 wysokości. Piec 20 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku na kolejne 5. Można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym curdem owocowym, na przykład z czerwonej porzeczki lub borówki. Można też przełamać na pół i nakarmić kochaną osobę...

wtorek, 5 sierpnia 2014

Bliny z cukinii z warzywną salsą i kwaśną śmietaną

Składniki na 10 sztuk:
Zaczyn:
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
200 ml ciepłego mleka (niepełna szklanka)
Pozostałe składniki:
250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki mąki)
1 jajko
1/3 szklanki oleju słonecznikowego, z krótkim terminem ważności 
1 płaska, łyżeczka soli
1 płaska, łyżeczka suszonego czosnku (mogą być też suszone zioła)
150 g cukinii ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego), startej na grubych oczkach
oliwa do smażenia
Salsa:
15 malutkich pomidorków koktajlowych, w ćwiartki
1 mała, czerwona papryka, w kostkę
10 czarnych oliwek, w ćwiartki
pół czerwonej cebuli, w kostkę
1 łyżka posiekanej natki
3 dymki, posiekane skośnie
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami, oprócz cukinii. Zostawić do wyrośnięcia, około 30 minut. W tym czasie przygotować salsę, łącząc wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.
Podwojone ciasto wymieszać z cukinią. Smażyć bliny na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. 
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i schłodzoną salsą.