Śmiało mogę powiedzieć, że to moje odkrycie roku ;) Lubimy kaszę jaglaną, na śniadanie, z suszonymi owocami, na kolację, z palonym masłem i parmezanem, jako dodatek do dań głównych czy faszerowanych warzyw. Ale ta wersja, przechodzi do ulubionych i odkąd ją zrobiłam, pierwszy raz, przestali prosić o drożdżowe bułeczki, blok czekoladowy czy semifreddo. Owocowe dodatki cudownie odświeżają "zimową" szarugę.
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka kaszy jaglanej, czterokrotnie parzonej
4 szklanki wody lub mleka
pół łyżeczki morskiej soli
150 g mascarpone (2 czubate łyżki)
2 czubate łyżki zmielonych migdałów
1 czubata łyżka miodu rzepakowego (był skrystalizowany)
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub rumu (można pominąć)
sos pierwszy:
1 bardzo dojrzały banan
pół pomarańczy, z sokiem
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub rumu
sos drugi:
4 łyżki przetartych, czarnych porzeczek ze słoika
2 łyżki jagód
opcjonalnie 1 łyżka cukru
Kaszę zalać wrzątkiem. Wymieszać, odcedzić na sitku, powtórzyć czynność trzy razy. Zalać czterema szklankami wody, posolić i rozgotować (cała woda powinna być odparowana). Ciepłą wymieszać z miodem, przykryć i ostudzić. Przełożyć do blendera, dodać mascarpone, migdały, ekstrakt i miksować do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do czterech miseczek, przykryć folią spożywczą i schłodzić. Przed podaniem zmiksować banana z pomarańczą i waniliowym ekstraktem. Polać sosem pudding. Przetrzeć porzeczki i zrobić kilka kleksów na pulpie bananowej. Jeśli nie mamy porzeczek ze swojej spiżarni można użyć ulubionej konfitury. Trzeba ją tylko podgrzać i przetrzeć przez sito. Ozdobić jagodami lub malinami.
uwielbiam takie desery :3
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
pyszny, kremowy pudding!
OdpowiedzUsuńPyszny jako śniadanie, deser lub kolacja na słodko. Dziś robiłam i wszyscy mlaskali:-). Dzięki.
OdpowiedzUsuń