W tej wersji smakuje nam najbardziej. Z gęstym, kremowym jogurtem, typu greckiego (zachwycamy się produktem z Biedronki) i łyżką syropu klonowego. Czasami dodatkiem jest serek waniliowy z Grudziądza, a czasami jest zwieńczeniem delikatnego deseru z owocami. W jednej miseczce solidna porcja zdrowia, lekkości i chrupkości, a co najważniejsze, z biegiem czasu nie traci na świeżości.
Składniki:
300 g miodu wielokwiatowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego (robię ze szklanki rumu i trzech lasek wanilii)
400 g płatków owsianych EKO
100 g orzechów (u mnie laskowe, blanszowane migdały, włoskie)
50 g otrębów pszennych
150 g płatków z brązowego ryżu
50 g prażonych ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
Miód rozgrzać z ekstraktem. Wymieszać z suchymi składnikami i wyłożyć na płaskiej blasze z papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach 25 minut. Ostudzić, przełożyć do dużego słoja. Można wymieszać z żurawiną i rodzynkami od razu po upieczeniu, a można dodawać suszone owoce przed jedzeniem.
Tłem pierwszego zdjęcia jest magazyn KUKBUK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)