Brzmi jak typowe jedzenie dla niemowlaka, ale to tylko pozory. Dorosły syn i jeszcze bardziej dorosły tata, też mają do niego słabość ;) Berbeć radzi sobie już łyżeczką, ale kończy jeść ciągle rączkami.
Składniki na 2 porcje (druga zawsze dla mnie):
5 łyżek ekologicznych płatków owsianych (około 50 g)
150 ml mleka (objętościowo trzy razy więcej niż płatków)
1 łyżka rodzynek
garstka migdałów, zblanszowanych
mały banan
mała pomarańcza
Migdały zamoczyć we wrzątku. W tym czasie zalać płatki mlekiem, wsypać rodzynki i gotować, pod przykryciem, aż się rozgotują. Pomarańczę obrać ze skóry i wyfiletować, nad kielichem blendera. Zmiksować miąższ, sok i banana. Przełożyć pulpę do dzbanuszka. Migdały obrać ze skóry i zostawić kilka łyżek wody. W tym samym kielichu (nie myć po owocach) zmiksować migdały i połowę owsianki. Połączyć obydwie masy, przełożyć do pucharków i polać pulpą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)