Strony

sobota, 20 czerwca 2015

Siekane burgery cielęce z cytrynowo - szałwiowym puree i surówką z kiszonej kapusty. BLW

-Mamusiu zrób kotleciki z opiekacza!
- Nie mogę, bo Kacper ich nie pogryzie . Zrobię placuszki.
- To może chociaż burgery.
- Tak, przecież burgerom da radę 
I tak powstały cielęce burgery, których Kacper i tak nie zjadł, choć próbował. Słabszy dzień. Za to starszy zjadł SZEŚĆ i puree i dokładkę surówki. Mówiłam już, że nakarmić go to wielkie wyzwanie? 

Składniki:
Burgery.
500 g szynki cielęcej (może być większa polędwiczka wieprzowa)
4 suszone pomidory, w kosteczkę
2 malutkie, młode cebulki, w kosteczkę
1 łyżka oliwy z pomidorów
łyżeczka kaparów, posiekane
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
świeżo mielony pieprz
płaska łyżeczka soli (uwaga! najpierw odkładamy 2 porcje dla dziecka)

Mięso kroimy w cieniutkie plasterki, potem w paski i na końcu w kratkę, no powiedzmy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na pół dnia do lodówki. Po tym czasie formujemy burgery i albo pieczemy na ruszcie w piekarniku albo smarujemy pędzelkiem maczanym w oliwie i smażymy na patelni grillowej, po 3 minuty z każdej strony.

Puree.
Stare ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Odlać wodę i odparować. Dodać szczyptę startej skórki cytrynowej i dwie łyżki masła stopionego z liśćmi szałwii. Ugnieść na gładką masę (można dodać łyżkę jogurtu naturalnego).
Surówka z kiszonej kapusty.
pół kg kiszonej kapusty, ze sprawdzonego źródła (zwróćcie uwagę na skład; często kapusty zakwaszane są octem)
1 młoda cebulka, w kosteczkę
2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny
2 łyżki oleju lnianego, ze Świecia
świeżo mielony pieprz
łyżeczka miodu akacjowego
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na czas gotowania ziemniaków.
Z dwóch łyżek puree zrobić kopiec, w nim wgłębienie i tam włożyć surówkę. Obok podać burgera i ozdobić smażonymi w maśle listkami szałwii.

3 komentarze:

  1. Burgery wyglądają niezwykle apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli w piekarniku to ile stopni, jaki czas i jak wysoko ustawic blaszke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój piekarnik nie pokazuje stopni przy funkcji grillowania; ustawiam "3" na ostatniej szynie i piekę około 3 minuty z każdej, ale najlepiej będzie jeśli sam wypróbujesz możliwości swojego sprzętu

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)