Strony

niedziela, 2 marca 2014

Idealnie puszyste racuchy.

Są pyszne i na ciepło i na zimno, można je szamać z cukrem pudrem, ulubionymi konfiturami, sosami, syropami czy owocami... 
Porcja na 18 racuszków.
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
łyżka cukru
200 ml ciepłego mleka
Rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, aż powstanie płynna masa, dodać mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
Pozostałe składniki:
200 g mąki pszennej typ 450
1 jajko
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
50 g roztopionego masła
masło klarowane do smażenia
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn. Całość miksować robotem (końcówki haki) około 5 minut. Łopatką zebrać ciasto ze ścianek miski, przykryć ściereczką i odstawić, aż podrośnie (około 20 minut). Po tym czasie, ponownie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane (max 5 na płycie) i kłaść łyżką malutkie placuszki. Od razu zmniejszyć temperaturę (3 na płycie). Racuszki mogą być nierówne, niedokładne, temperatura za nas nakreśli odpowiedni kształt. Smażyć około 3 minuty z każdej strony (powinny być złote).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)