6 kawałków kurczaka
marynata:
łyżka miodu lipowego
łyżeczka soli
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki oleju słonecznikowego
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie wysmarować marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i jeszcze kilka razy potrząsnąć. Schować na minimum 3 godziny do lodówki, raz po raz potrząsając. Wyjąć pół godziny przed grillowaniem. Rozgrzać grzałkę grilla (środkowa moc) i opiekać około 50 minut (przewracać co 10 minut szczypcami do mięsa).
W tym czasie przygotować kuskus.
Kasza kuskus. Składniki.
szklanka kaszy, około 300 g
skórka otarta z całej cytryny
sól
4 malutkie cebule szalotki, w kostkę
biała część pora, w cieniutkie paseczki
oliwa do smażenia
Kaszę zalać wrzątkiem (więcej od kaszy około centymetr). Dodać skórkę cytrynową i przykryć. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie przemieszać widelcem, rozpulchnić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, por, posolić i smażyć, aż będą szkliste. Na 5 minut przed końcem grillowania, dołożyć do cebuli kaszę, podgrzać i dokładnie wymieszać (można podać ją też na zimno).
Szpinak.
600 g świeżego szpinaku, najlepiej prosto z targu
2 ząbki czosnku, w bardzo cieniutkie plasterki
kilka wiórków skórki cytrynowej
masło
sól
Szpinak przebrać, odciąć łodygi, umyć i dokładnie osuszyć w suszarce do sałaty. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, skórkę, a po 30 sekundach szpinak. Posolić, od razu, świeżo zmieloną solą i podrzucać na patelni, aż opadnie (około minuty, w bardzo wysokiej temperaturze).
I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
OdpowiedzUsuńI'll go ahead and bookmark your website to come back later on.
Many thanks
Look into my homepage :: encapsulated crawl space review