Strony

środa, 18 czerwca 2014

Ciepła sałatka z bobu i kalarepy z grillowanym chlebem i poszetowym jajkiem.

Składniki na 4 porcje:
300 g kalarepy
400 g bobu
10 plastrów salami z papryką, w paski
czubata łyżka posiekanego kopru
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
sól i pieprz
4 pajdy domowego chleba, najlepiej na zakwasie


Kalarepę obrać i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać masło, wrzucić salami i kalarepę i dusić razem 15 minut, pod przykryciem. W tym czasie zalać bób zimną wodą i gotować 3 minuty. Ostudzić i obrać z łupinek. Obrany dodać do kalarepy wraz z ziołami i doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba posmarować oliwą i zgrillować, aż będą złote. Sałatkę można podać na pajdzie chleba. Można też pokroić tosty na mniejsze kawałki, ułożyć wokół talerza, do środka włożyć sałatkę i podać z poszetowymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)