Tarta jest bardzo pożywna. Dwaj Dorośli Panowie dali radę tylko jednej. Dlatego śmiało można przyjąć, że jest to porcja dla czterech osób i podać ją na wieczornym, letnim przyjęciu.
Ciasto* na dwie tarty o średnicy 25 cm:
250 g tłustego twarogu
250 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli morskiej
świeże zioła: tymianek, bazylia, złote oregano
łyżka octu winnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
Dodatki:
1 brokuł, zalany słonym wrzątkiem przez 10 minut
garść strąków zielonego groszku
4 młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w grube plastry lub ósemki
oliwa
opcjonalnie wędzona makrela, oliwki, kapary, pomidory, ugotowane jajka, papryka
Twaróg utrzeć z zimnym masłem w malakserze. Po chwili dosypać mąkę, sól i jajko. Jeszcze chwilę ucierać (plastikowym nożem), przełożyć na podsypany mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić (minimum godzinę). Po tym czasie podzielić kulę na dwie części (możemy zrobić jedną, większą, według wskazówek stąd), jedną odłożyć ponownie do lodówki, drugą rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypanym mąką (grubość 1,5 cm). Piec przez 17 minut w 200 stopniach.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Zmiksować blenderem wszystkie składniki, oprócz jogurtu. Odparować na małym ogniu nadmiar wody. Lekko przestudzić i dodać jogurt. Podpieczony spód (w trakcie pieczenia zrobi się gigantyczny bąbel) odstawić na minutę, żeby wyrównać poziomy. Posmarować 3 łyżkami sosu. Ułożyć warzywa, polać obficie oliwą i piec dlaej 10 minut.
*przepis na ciasto pochodzi stąd
Pomimo, że jest to letnia tarta na pewno sprawdzi się i w późne jesienne wieczory :) wygląda przesmacznie, muszę sprawdzić czy faktycznie tak jest :)
OdpowiedzUsuń