Drożdżówki z truskawkami i kruszonką to klasyka wśród sezonowych wypieków. Mój przepis jest zmodyfikowaną wersją babcinego placka, który cieszy się tutaj ogromną popularnością.
Ciasto (wszystkie składniki w temp pokojowej):
700 g mąki pszennej typ 450 (ciasto nie może się kleić do ręki)
150 g roztopionego masła
130 g cukru
3 jajka
50 g drożdży
200 ml letniego mleka
szczypta soli
opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru lub pokruszonych maślanych ciasteczek
miseczka truskawek, w cząstki
na kruszonkę:
140 g mąki
100 g masła
100 g cukru
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i całego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Wszystkie składniki ciasta połączyć w dużej misce. Wyrabiać ciasto około 7 minut mikserem z hakami. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie, podsypać blat mąką i rozciągnąć ciasto, rękami, zaczynając od środka, na prostokąt wielkości 40X30 cm. Posypać cukrem pudrem i rozłożyć truskawki, zostawiając 10 cm wolnego brzegu. Znowu posypać cukrem. Zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku w kierunku paska bez truskawek. Pokroić na 14 ślimaków i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bardzo dużej odległości (u mnie na trzech blachach). Odstawić na ok 30 minut. Posypać kruszonką i piec 20-22 minuty w 180 stopniach. Jeść ciepłe, gorących nie wolno, a zimnych nikt nie doczeka...
Wyglądają obłędnie! Jestem uzależniona od wszystkich drożdżowych wypieków
OdpowiedzUsuń