Strony

wtorek, 10 czerwca 2014

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem i pangrattato.

Źródło przepisu: 30 minut w kuchni J.Oliviera. 
Składniki na 6 porcji:
1 kalafior
1 opakowanie makaronu świderki (500 g)
350 ml wody z gotowania makaronu
4 czubate łyżki śmietany 18% z Piątnicy
2 małe jajka, roztrzepane
200 g sera cheddar
łyżka startego grana padano, do posypania
2 ząbki czosnku
listki z 2 gałązek rozmarynu
1 łyżeczka soli morskiej
świeżo mielony pieprz
Pangrattato, posypka chlebowa:
2 piętki czerstwego chleba na zakwasie, mogą być też zwykłe kromki
listki z 2 gałązek rozmarynu
6 plastrów wędzonej, surowej szynki, boczku lub innej wędliny
pół łyżeczki morskiej soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Wędlinę ułożyć na kratce w formie (u mnie o wymiarach 23x33 cm), w której będziemy zapiekać całe danie i zgrillować w piekarniku. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w kostkę, dodać szynkę, pozostałe składniki posypki i zmiksować w blenderze, aż uzyskamy konsystencję okruszków.
W dużym garnku zagotować słoną wodę. Kalafior oczyścić z liści i rozdrobnić na mniejsze różyczki. Wrzucić, razem z makaronem, do gotującej się wody. Przykryć i odstawić na około 6 minut. Odcedzić, ale zostawić około 350 ml wody z gotowania. 
Przełożyć kalafior z makaronem do naczynia. Większe kawałki można bardziej rozdrobnić, ale ja wolę wyraźnie wyczuwalne. Śmietanę wymieszać z jajkiem, listkami rozmarynu, serem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Wodą z gotowania makaronu zahartować masę śmietanowo-jajeczną, wlewając ją małymi chlustami. Dobrze wymieszaną masę przelać na makaron. Posypać pangrattato i piec w 200 stopniach przez 20 minut. Lekko ostudzić, posypać grana padano i cieszyć się smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)