Strony

środa, 4 czerwca 2014

Quesadilla. Każdy ma swój "meksyk".

Mówimy "niezły meksyk" i mamy na myśli, bałagan, chaos, szarą strefę, przemyt, używki, przestępcze sojusze. Kiedy mówimy Quesadilla myślimy podobnie, ale bez strachu. Zabałaganione różnymi składnikami pszenne tortille, połączone w kartelowych smakach, tworzą bezwzględnie "pożądaną strefę" dla przewodu pokarmowego i żołądka. Uzależniają nasze kubki smakowe i już od pierwszego chapsa stajesz się niewolnikiem prawdziwych, meksykańskich używek. Uszczerbek na zdrowiu, bynajmniej, nikomu nie grozi. 
Składniki na 3 porcje, choć ja wymiękłam w połowie:
6 placków pszennej tortilli
2 filety z piersi kurczaka, może być chorizo
1 czerwona, spiczasta papryka 
pół pomidora
pół puszki kukurydzy
200 g żółtego, wędzonego sera, użyłam rolady ustrzyckiej, ale może być inny, łatwo topliwy i wyraźny w smaku
300 g małych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
Marynata do filetów:
czubata łyżeczka pasty red curry
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka morskiej soli lub 2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
Mięso pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Wymieszać składniki marynaty, dodać mięso i odstawić na przynajmniej kilkanaście minut. 
Sos z kolendry i limonki:
350 g jogurtu greckiego
pół pęczka kolendry
1 limetka
łyżeczka morskiej soli
łyżeczka cukru trzcinowego
Limetkę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć, z całej, skórkę i wycisnąć sok z połówki. Dodać pozostałe składniki i zmiksować w blenderze. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obrać, pokroić na połówki, skropić sosem sojowym, dodać wyciśnięty czosnek i odstawić na kilka minut. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć, w bardzo wysokiej temperaturze, przez 3 minuty. Przełożyć do miseczki. Ręcznikiem papierowym osuszyć patelnię, wlać łyżkę oliwy i smażyć mięso, maksymalnie 5 minut, ciągle mieszając. Przełożyć do miseczki. Na dużej tarce zetrzeć ser. Rozgrzać grzałkę grilla w piekarniku o średniej mocy. Tortillę ułożyć na papierze do pieczenia. Układać warstwami: ser, mięso, pieczarki, paprykę, kukurydzę, pomidory, zieloną pietruszkę i obficie posypać serem. Przykryć drugą tortillą. Przełożyć quesadillę na rozgrzaną patelnię, razem z papierem i piec, na średnim ogniu, około 3 minuty (można podejrzeć czy spód jest już przyrumieniony). Przełożyć patelnię pod grzałkę grilla i piec kolejne 3 minuty (powinna być zarumieniona). Wyjąć na dużą deskę do krojenia, podzielić, radełkiem do pizzy, na 6 kawałków. Podać z kolendrowym sosem lub sosem chili. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)