Strony

niedziela, 31 sierpnia 2014

Sernik jabłko - mango. Spód cukierki krówka i migdały.

To jeden z tych serników, który można zjeść cały, na raz. Nie za słodki, nie za ciężki, delikatnie owocowy zwieńczony, cudownie chrupiącą, nutą migdałową.
Wypatrzyłam go dawno temu na stronie White Plate, ale przypomniałam dopiero w tym tygodniu, kiedy po raz pierwszy, od kilku lat, robiłam zakupy w Rossmannie. Pojechałam tam po konkretny kosmetyk, a wróciłam z całą masą zdrowej żywności. Nie miałam pojęcia, że to sklep, w którym można kupić, też, karmę dla kotów!
W każdym razie oglądając słoiczki z różnymi papkami, trafiłam na pulpę z jabłek i mango. (w oryginalnym przepisie, autorka użyła z samych mango).
"Wyobraziłam" sobie to połączenie wyjątkowo wyraźnie, choć wolałabym odwrotne proporcje. Więcej mango niż jabłek. Niestety nie dostałam świeżych owoców i nie mogłam namieszać w pierwotnym składzie. Następnym razem to owoc mango wyznaczy czas dla tego sernika. Niezmiennie sernik chwalę i stwierdzam, że to początek serowo - owocowo - migdałowo - orzechowego czasu eksperymentów, zarówno dla masy serowej, jak i spodu. Połączenie krówek z migdałami to pierwsza, bardzo udana, kompilacja.


Masa serowa:
1 kg twarogu z wiadra (używam Pilos z Lidla)

5 średnich jajek
1 łyżka mąki
laska wanilii lub pasta waniliowa lub cukier wanilinowy
120 g cukru pudru (4 czubate łyżki)
słoiczek (360 g) pulpy jabłko - mango z Rossmanna, można też zmiksować jedno dojrzałe mango i dwie antonówki
Spód:

200 g całych migdałów (najlepiej bez skórki; jeśli ze skórką to sparzyć i obrać)
8 cukierków krówka
Zblanszowane migdały uprażyć na suchej patelni. Jeśli kupicie ze skórką należy zalać je wrzątkiem, zostawić na kilkanaście  minut i obrać ze skórek. Suszyć na patelni, na niewielkim ogniu. Do uprażonych migdałów dodać pokrojone cukierki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorące przełożyć do blendera i zmiksować, zostawiając większe kawałki. 

Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy (u mnie o średnicy 28 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Więcej wskazówek na fejsbuku
Ser przełożyć do dużej miski. Dodać cukier puder, łyżkę mąki, ziarenka z laski wanilii i 2/3 słoiczka pulpy. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Po kolei wbijać jajka i mieszać, bardzo krótko, mikserem. Masę przelać na migdałowy spód. Na powierzchni kłaść łyżeczką resztę pulpy zachowując odstępy (kształt małych kółek). Patyczkiem przejechać przez środek kółka (powstanie serduszko). Piec przez 55 minut w 160 stopniach (góra dół). Po upieczeniu zostawić 20 minut w zamkniętym piekarniku. Kolejne 20 minut w uchylonym. Później studzić na kratce w temperaturze pokojowej. Zimny wstawić na całą noc do lodówki.
Codzienne inspiracje na fejsbuku.

2 komentarze:

  1. Piękny serniczek i cudowne połączenie smaków.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycający Ci wyszedł z tymi serduszkami na wierzchu :) Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)