Składniki na 12 sztuk:
350 g startej marchewki (4 duże)
250 g mąki
150 ml oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
200 g trzcinowego cukru
50 g siekanych, blanszowanych migdałów
szczypta soli
krem:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
łyżeczka imbiru
łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać silikonową łopatką. Formę do muffinów wyłożyć papilotami lub pociętym na kwadraty papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem do brzegów formy. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Studzić na kratce. W tym czasie ubić śmietanę, dodać ser, cukier i imbir. Wypełnić kremem rękaw cukierniczy i ozdobić babeczki.
Jedno z moich ulubionych połączeń - marchewka z imbirem :) Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń