Składniki na 14 bułeczek:
Ciasto:
400 g mąki 650
100 g roztopionego masła
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki jogurtu greckiego
pół łyżeczki soli
zaczyn
25 g drożdży
łyżka mąki
łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
Farsz:
4 marchewki, starte na grubej tarce
2 ząbki czosnku, w kosteczkę
listki z dwóch gałązek tymianku
łyżka masła
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka imbiru
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu i odstawić na 15 minut. Przesiać mąkę do dużej miski, wlać jajko, masło, dodać jogurt, wyrośnięty zaczyn, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (mikserem z końcówkami "haki"). Przykryć szczelnie folią spożywczą i poczekać aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować farsz.
Rozpuścić masło na dużej patelni. Delikatnie zeszklić czosnek z tymiankiem. Dodać marchewkę i prużyć tak długo, aż będzie miękka. Doprawić solą i imbirem. Ostudzić. W blenderze zmiksować ziarna słonecznika, dodać letnią marchewkę i ponownie zmiksować (ziarna powinny być wyczuwalne).
Ciasto rozciągnąć, w palcach, na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Rozłożyć farsz na całej powierzchni i zwinąć w rulon. Podzielić na 14 kawałków i ułożyć, naciętą stroną, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Piec 20 minut w 180 stopniach. Podać z kremem z kukurydzy. Przepis tutaj.
Prezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w jednym tygodniu aż 3 razy, bo takie pyszne. ;) Tymianek wyśmienicie smakuje w tym połączeniu.
OdpowiedzUsuń