Strony

poniedziałek, 8 września 2014

Nadziewane cukinie. Klasyka z piekarnika.

Składniki:
3 średnie cukinie
500 g mielonej łopatki
1 duża cebula, w kostkę
4 ząbki czosnku, w plasterki
10 czarnych oliwek, w plasterki
2 łyżeczki kaparów
100 ml passaty lub 2 zmiksowane pomidory
50 ml czerwonego wina
sól, czarny pieprz
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy, do smażenia
150 g sera kolumb, startego
Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż, na dwie równe części. Ostrym nożem naciąć kratkę i posolić. Odstawić na kilka minut, aż zacznie zbierać się woda. Zebrać ją ręcznikiem papierowym. Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem i podpiec, 10 minut, w 200 stopniach. Ostudzić. Na oliwie usmażyć cebulę, czosnek, kapary, oliwki i wydrążone kostki cukinii. Kiedy cebula będzie szklista, zdjąć z patelni i usmażyć mięso. Podlać winem, wrzucić ponownie warzywa, dodać łyżeczkę soli, pieprz, zioła prowansalskie i wlać passatę. Zwiększyć maksymalnie temperaturę i ciągle mieszając odparować cały płyn. Ostudzić. Dodać posiekaną natkę i 2/3 sera. Przełożyć farsz do wydrążonych cukinii, posypać resztą sera i piec 20 minut w 200 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)