Oryginalny przepis ze strony Bea w kuchni.
Składniki na 2 porcje:
100 g kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka (może być kokosowe)
2 łyżki wiórków kokosowych
5 suszonych moreli
6 łyżek puree dyniowego (z upieczonej wcześniej dyni)
2 łyżki miodu
syrop pomarańczowy:
1 pomarańcza
skórka z 1 pomarańczy
kawałek świeżego imbiru
miód
odrobina wody
Kaszę sparzyć. Zagotować wodę z mlekiem i wsypać kaszę. Gotować 5 minut. Dodać posiekane morele, wiórki, puree i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować jeszcze ciepła kaszę, trafiając końcówką blendera w miejsca, gdzie są morele. Dosłodzić miodem. Podać polaną syropem pomarańczowym.
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć imbir, skórkę, wycisnąć sok i zagotować. Dodać tyle miodu, żeby syrop był odpowiednio słodki. Miód można zastąpić cukrem. Zredukować do uzyskania syropu.
cudowny! uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :)
OdpowiedzUsuńjaglany budyń dyniowy rządzi!
OdpowiedzUsuńPYSZOTA!!!! LUBIE TAKIE SMAKI!
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE SERDECZNIE ;-)
SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
takiego smaczne i pełnego zdrowia budyniu po prostu nie da się nie polubić! te smaki zachwycają :)
OdpowiedzUsuńSmaczny poranek ,mniam.
OdpowiedzUsuń