Strony

wtorek, 20 stycznia 2015

Roladki z dorsza z puree z marchewki, selerowym risotto i smażoną szałwią

Składniki na 3 porcje:
ryba
6 średnich filetów z dorsza
3 łyżeczki świeżo startego chrzanu
3 łyżki śmietanki kremówki
kilka kropel soku z cytryny
sól
łyżka klarowanego masła
15 listków świeżej szałwii
puree
3 średnie marchewki
kilka kryształków soli morskiej
pół łyżeczki kuminu
2 łyżki śmietanki kremówki
risotto
1 szklanka ryżu arborio
2 spore szalotki, w kostkę
2 ząbki czosnku, w kosteczkę
pół selera, w kostkę
1 litr bulionu, u mnie warzywny, ale może być drobiowy
100 ml białego wina, u mnie Chardonnay
100 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
Filety umyć, osuszyć i posolić. Zetrzeć chrzan, dodać śmietankę, sok z cytryny i posmarować każdego fileta. Spiąć metalową szpatułką i odłożyć. 
Marchewki obrać i pokroić w dwucentymetrowe kawałki. Zalać wodą, dodać kilka kryształków soli i gotować do miękkości. Jeśli odparuje zbyt dużo wody, dolać i jeszcze raz zagotować. Zmiksować z kuminem i śmietanką, tak, żeby powstało gładkie puree. 
Na oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i seler, podlewając winem. Po kilku minutach dodać ryż. Smażyć chwilę i wlać porcję bulionu. Kiedy odparuje, wlać kolejną. Powtarzać, aż zużyjemy cały. Pod koniec dodać śmietankę. Można też dodać trzy łyżki startego parmezanu. 
Na rozgrzanym maśle klarowanym usmażyć listki szałwii. Odłożyć. Na tym samym maśle usmażyć roladki. po dwie minuty z każdej strony.
Podanie:
Na środku talerza rozłożyć dwie łyżki risotto. Zrobić wgłębienie i ułożyć puree z marchewki, na nim roladki z dorsza. Ozdobić listkami szałwii lub od razu je skruszyć i posypać całość. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)