Składniki na 30 sztuk:
główka młodej kapusty
500 g piersi z indyka
1 szklanka brązowego ryżu (ładnie wyglądałby czarny)
2 małe marchewki, na drobnej tarce
ćwiartka selera, na drobnej tarce
1 cebula, w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego estragonu
Pierwsze cztery liście odłożyć. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć główkę kapusty z wyciętym głąbem. Przykryć i gotować, na małym ogniu, 10 minut (liście powinny już odchodzić od środka). Każdy liść włożyć do lodowatej wody. Odsączyć na durszlaku. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i seler, po kilku minutach dodać kilka łyżek wody, odłożone, posiekane liście i dusić jeszcze kilka minut. Ryż zalać dwiema szklankami wody, dodać łodygi kopru i gotować, aż wchłonie cały płyn. Indyka zmielić grubym sitem. Połączyć wszystkie produkty farszu. Duże liście kapusty przekroić wzdłuż środkowego nerwu. Nakładać masę ryżową, spłaszczyć, zawinąć dłuższe boki i zwinąć w rollsa. Przełożyć do rondla, zalać bulionem lub wodą, do połowy i dusić 45 minut.
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń