Strony

czwartek, 4 czerwca 2015

Okrągłe cukinie faszerowane kaszą jaglaną, wątróbką, grecką fetą i warzywami. BLW

Są śliczne i idealne do faszerowania. Jak tylko je zobaczyłam, przypominał mi się pachnący miłością film, Smak curry. I choć Ila faszerowała mini bakłażany, których pewnie w Lidlu nie uświadczę, to i tak, wróciłam wspomnieniami do Indii. Stany lekkości i zakochania, za sprawą aromatycznych, niecodziennych potraw, towarzyszyły nudnemu urzędnikowi. Jak bardzo ożył obdarowywany, przypadkowo, aromatycznymi obiadami? Tak bardzo, że w końcu ruszył w piękną, życiową podróż. Dobre jedzenie potrafi nieźle namieszać, nie tylko w brzuchach ;) Dobrze wiem, co znaczy uruchomić serce i szczyptami dozować je we wszystkim co robię w kuchni. Spróbujcie wyjść poza schemat, kupcie okrągłą cukinię zamiast podłużnej, wrzućcie do niej ulubione warzywa, ser, zioła, a przekonacie się, jak bardzo, takie drobiazgi, cieszą najbliższych. 
Mąż, kiedy zobaczył "malutką" cukinię, w towarzystwie malutkiego kleksa z jogurtu i fety, pomyślał, że "nawet jej nie poczuje". Przy deserze przyznał, że ledwo dał radę :)
Składniki na 4 sztuki:
4 okrągłe cukinie
100 g wątróbki drobiowej, moczonej minimum godzinę w mleku, z szałwią
4 plastry szynki dojrzewającej, w kosteczkę
80 g greckiej fety
pół dużego pomidora malinowego, bez skóry, w kostkę
3 cebule dymki, w kostkę
1 młody por, w paseczki
1 mała marchewka, starta na drobnych oczkach
80 g suchej kaszy jaglanej (po ugotowaniu 2 czubate łyżki)
1 łyżka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy
Cukiniom ściąć czapeczki, wydrążyć, posypać solą i spłukać po 5 minutach (sól wyciąga gorycz). Zachować miąższ z jednej i pokroić w kostkę. Kaszę jaglaną trzykrotnie przelać wrzątkiem, przełożyć do małego rondelka, zalać do wysokości kaszy wrzącą wodą, przykryć i gotować kilka minut. Na łyżce oliwy poddusić marchew, por, dymkę i wydrążoną cukinię. Wątróbki odsączyć z mleka (wszystkie błony usunąć przed zamoczeniem) i posiekać. W misce wymieszać dwie czubate łyżki kaszy, wątróbkę, duszone warzywa, natkę, pokruszoną fetę, szynkę, pomidora i doprawić pieprzem. Wypełnić farszem cukinie, przykryć czapkami i zapiekać godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem (lub 200 bez). Podać z kleksem jogurtu zmiksowanego z fetą i posypać młodą dymką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)