Figa z jabłkiem to bardzo zgrana para. Jabłko musi być lekko kwaśne, zwarte, nie rozpadające się. Za to figa dojrzała, mięciutka, bo tylko taka jest kwintesencją słodyczy. Wmieszane w ciasto ziarenka figi oblepiają kawałki jabłek i powstają placuszki, które strzelają rozkosznym smakiem :)
Składniki na 10 placuszków:
1 średnia antonówka, starta na grubej tarce
1 figa, w kosteczkę
2 łyżki mąki
4 łyżki jogurtu naturalnego, typ grecki
1 jajko
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać. Rozgrzać olej kokosowy i kłaść placuszki dużą łyżką (jedna łyżka to jeden placuszek). Od razu zmniejszyć ogień. Obrócić dopiero wtedy, kiedy zaczną robić się kratery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)