Od dawna wczytuję się w stronę Pistachio. Wczytuję tak bardzo, że zapominam o wszystkim, bywa, że spóźniam się z kolacją... Oderwane od "ziemi" zdjęcia jedzenia, natury i opowiadane nimi historie, nie pozwalają mi wrócić do kuchni i codziennych obowiązków.
Nie odrywając się od lektury, w pełni inspiruję się stroną, układając menu na niedzielny obiad.
Składniki na zupę:
800 ml bulionu z królika
5 średnich ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę
1 spora cebula, w grubą kostkę
4 gałązki świeżego rozmarynu
łyżka masła klarowanego
pół szklanki mleka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa
sól morska
pieprz świeżo mielony
Składniki na bulion z królika, 5 l
kości królika, wątróbka
4 liście selera naciowego
2 średnie marchewki
1/4 selera
1/2 pora
1 suszona ostra papryczka
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
1/5 łyżeczki soli morskiej
Składniki na królika:
6 kawałków: skoki przednie, tylne, comber w dwóch kawałkach
marynata:
1 szklanka białego, wytrawnego wina
1 łyżka estragonu, tymianku, soli morskiej
5 ząbków czosnku
2 duże cebule, gruba kostka
1 papryczka chili, drobna kosteczka
2 ząbki czosnku, drobna kosteczka
oliwa
bulion z królika
2 liście laurowe
1 czubata łyżeczka czerwonej papryki (w oryginale wędzonej)
Przygotować marynatę do królika. W moździerzu rozetrzeć zioła z czosnkiem i solą. Zalać winem, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski z mięsem. Marynować minimum 5 godzin.
Kości królika i wątróbkę zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szumy, dodać warzywa, zioła, sól i gotować, na wolnym, ogniu około 1,5 godziny.
W tym czasie upiec paprykę. Podzielić ją na 4 części, ułożyć zewnętrzną stroną na folii aluminiowej, polać oliwą, na każdym ułożyć plaster czosnku, posolić i zapiekać w 200 stopniach, z termoobiegiem, 30 minut. Wystudzone papryki obrać ze skóry i zmiksować z łyżką oliwy, odrobiną morskiej soli i surowym ząbkiem czosnku.
Na maśle usmażyć ziemniaki, cebulę i listki rozmarynu. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, zalać bulionem i gotować, aż się rozpadną, około 20 minut. Zmiksować z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
Podać z musem paprykowym.
Równolegle możemy przyrządzać królika. Odsączone z zalewy kawałki mięsa, smażymy, z każdej strony na oliwie. Ściągamy z patelni, zbieramy tłuszcz i na kolejnych dwóch łyżkach smażymy czosnek, papryczkę i cebulę, w tej kolejności. Kiedy cebula zaczyna się szklić dodajemy paprykę w proszku. Podsmażamy jeszcze chwilę i ponownie wkładamy do patelni królika. Solimy, zalewamy bulionem, tak, żeby przykrył zawartość, dodajemy liście laurowe i dusimy 1,5 godziny.
Podałam z domowymi buraczkami i czosnkowym puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)