Strony

niedziela, 31 maja 2015

Muffiny z truskawkowego smoothie z cudownie lekkim, czekoladowym musem

Nie zapominam, że mam dorosłe dziecko, które trochę kręci nosem na dietę niemowlaka. Choć sam musi przestrzegać kilku ważnych wskazań diety, nie zawsze mu w smak jedzenie bez cukru czy bez soli. Jednak rozumie, jak dyscyplina w tej materii, wpływa na jego samopoczucie, zdrowie i dobrą kondycję. Potrafi zaskoczyć wytrwałością do tego stopnia, że nie ulega pokusom nawet na sportowych zgrupowaniach, gdzie inni, tonami wchłaniają produkty wysokokaloryczne bez żadnej, odżywczej wartości. Dlatego, mam nadzieję, że na chwilę schowa odpowiedzialność w kieszeń i pożre te wspaniałe muffiny, nie tylko wzrokiem :)
Smoothie:
300 g truskawek, umytych i osuszonych
1 szklanka maślanki
50 g trzcinowego cukru demerara
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Składniki suche:
230 g mąki
szczypta soli
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki odtłuszczonego kakao
Składniki mokre:
2 jajka, rozbełtane
1 1/2 szklanki smoothie
ziarenka z laski wanilii
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
do wysmarowania:
masło
Nie bawiłam się w mieszanie w osobnych miskach. Najpierw wymieszałam suche, później dodałam, wszystkie od razu, mokre i niedbale przemieszałam. Ciasto do foremek włożyłam do 3/4 wysokości. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.
Mus czekoladowy:
150 g mlecznej czekolady
2 łyżki cukru
50 ml wody
3 łyżki wody
2 łyżki białego rumu (używam Bacardi)
2 żółtka
2 białka
Czekoladę połamać, przełożyć do metalowej miski, dodać rum, 3 łyżki wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Zagotować 50 ml wody z 2 czubatymi łyżkami cukru i odparować połowę. 25 ml syropu ubić z 2 żółtkami, aż zrobią się białe i puszyste. Dodać do kremu i wymieszać rózgą. Ubić białka i dodać do kremu. Schłodzić. Muffina ułożyć na musie, musem polać i posypać wiórkami czekoladowymi.


5 komentarzy:

  1. Wyglądają przecudnie ! Muszę spróbować, muszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. mufinki już robiłam, a mus jeszcze nie - czy można bez jajek - pytam bo boję się surowych ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zrób ten http://gotujekomus.blogspot.com/2015/07/bliny-z-musem-czekoladowym-z-awokado-blw.html

      Usuń
  3. a czy mozna uzyc mrozonych?

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)