Składniki dla 3 osób:
ryba:
3 filety z dorsza
sól morska
sok z cytryny
oliwa
Filety umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na czas przygotowania reszty składników. Przed grillowaniem każdego fileta posmarować oliwą. Piec pod górną grzałką około 5 minut.
kasza:
2 łyżki suchej kaszy gryczanej, palonej
łyżeczka posiekanej mięty
szczypta startej skórki cytrynowej
łyżeczka oliwy
W małym rondelku zalać kaszę zimna wodą i lekko posolić (wody pół centymetra więcej od kaszy). Gotować, na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn (powinna być sypka). Wymieszać z miętą i skóką cytrynową.
sałata:
2 garście różnych, malutkich sałat
dressing:
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
łyżeczka miodu
łyżeczka octu winnego
oliwa
Musztardę rozetrzeć z solą, miodem i octem. Stopniowo wlewać oliwę, do uzyskania pożądanej ilości. Sałatę opłukać pod zimną wodą, osuszyć w suszarce i wymieszać z dressingiem.
fasolka szparagowa
Przepis stąd.
Sałatę rozłożyć na dużym, płaskim talerzu. Posypać kaszą gryczaną, na środku ułożyć fasolkę, a po bokach dorsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)