Składniki na 8 sztuk:
Zaczyn:
25 drożdży
100 ml ciepłego mleka
łyżeczka cukru
łyżka mąki
Ciasto:
400 g mąki
200 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
1 cukinia, w grubą kostkę
2 ząbki czosnku, w plasterki
2 pomidory, obrane ze skóry, w grubą kostkę
garść szpinaku
garść szpinaku
10 listków szałwii
150 g boczku, w cieniutkie plastry
1 cebula, w grubą kostkę
czerwone wino
czarne oliwki
80 g startego, dojrzałego sera cheddar
oliwa do smażenia
pieprz i sól
Sos:
garść pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól
1 łyżka octu winnego
Przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 6 minut mikserem z "hakiem"). Przykryć folią spożywczą i poczekać, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować farsz. Na oliwie usmażyć listki szałwii. Po chwili dodać boczek, czosnek, cebulę i cukinię. Kiedy warzywa będą szkliste dodać pomidory i doprawić solą i pieprzem. Podlewać czerwonym winem, kiedy będą przywierać do dna. Do gotowego farszu dodać pokrojony szpinak i lekko wystudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować, palcami, placek o średnicy 15 cm. Nakładać po 2 łyżki farszu, ułożyć kilka przekrojonych oliwek i posypać obficie serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach. Podawać z sosem z pomidorków koktajlowych (wszystkie składniki zmiksować w blenderze).
Codzienne inspiracje na mojej stronie https://www.facebook.com/irminagotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)