Składniki:
4 krążki ciasta francuskiego, wycięłam miseczką o średnicy ok 10 cm
2 cebule, pokrojone w talarki
sól i pieprz
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki białego wina
2 płaskie łyżki masła
łyżka ostrej oliwy
4 plastry wędzonego łososia
4 małe jajka
8 listków szałwii
1 gałązka rozmarynu
Z ciasta francuskiego wycięłam cztery 10 cm krążki. Cebulę posoliłam i dusiłam, razem z 4 listkami szałwii i i listkami rozmarynu, na maśle, około 30 minut. Dolałam wino i śmietanę i już bez przykrycia dusiłam kolejne 15. Na każdy krążek przełożyłam łyżkę cebuli i zapiekłam 15 minut w 200 stopniach. Na łyżce masła i łyżce ostrej oliwy, usmażyłam sadzone jajka. Na upieczone krążki położyłam plaster łososia i sadzone jajko, ale może być też jajko po benedyktyńsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)