poniedziałek, 9 lutego 2015

Pomarańczowy krem z marchewki z imbirem i bazyliową oliwą

Idealna zupa na zmienną pogodę. Jej smak jest stabilny, jednoznaczny i przewidywalny. Nieprzewidywalna jest tylko ilość porcji, które będziemy sobie dokładać ;)
Składniki:
4 marchewki, w kostkę
kawałek imbiru, w kosteczkę
1 ząbek czosnku, w plasterki
2 czerwone cebule, w kostkę
1 pomarańcza, fileciki i sok
600 ml bulionu z indyka
1 czubata łyżka śmietanki kokosowej lub 50 ml kremówki
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka listków bazylii
Na dwóch łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć imbir, cebulę i czosnek. Po chwili dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować z filecikami z pomarańczy, sokiem i śmietanką. Doprawić solą. W moździerzu rozetrzeć listki bazylii z dwoma łyżkami oleju rzepakowego i szczyptą soli. Krem podać polany bazyliową oliwą.





1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)