piątek, 29 maja 2015

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:
1 kurczak, 1,5 kg
2 litry wody
2 łyżki soli kamiennej
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
do środka:
2 wątróbki
100 g surowego boczku
4 gałązki tymianku
10 liści czosnku niedźwiedziego
1 duże, winne jabłko
50 ml wina
Rozpuścić sól w wodzie, dodać zioła i zamoczyć kurczaka, na całą noc. Przechowywać w lodówce. Jabłka pokroić w grubą kostkę, połowę boczku w kostkę, połowę w cienkie plastry. Posiekać liście czosnku, wątróbkę i połączyć z jabłkami, boczkiem, tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem. Upchnąć nadzienie do środka kurczaka, wlać wino i zszyć lub spiąć szpatułką.
Włożyć do brytfanny lub głębokiego naczynia żaroodpornego, piersią do dołu, obłożyć plastrami boczku i piec dwie godziny w 200 stopniach, bez termooobiegu (z termoobiegiem w 180). Pod koniec przykryć pokrywką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)