Składniki:
4 jajka
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
1 jabłko
1 banan
1 pomarańcza
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta kardamonu i cynamonu, opcjonalnie
cukier puder, do posypania
Jajka wbić do dzieży robota, dodać cukier i ubijać tak długo, aż będą prawie białe i puszyste (ślad z ubijaka powinien utrzymać się chwilę na powierzchni). Dodać szczyptę soli, mąkę, po łyżeczce i ręcznie, kuchenną rózgą, delikatnie rozprowadzić. Rozgrzać żeliwną patelnię (u mnie średnica 15 cm), posmarować, cieniutko, stopionym, klarowanym masłem i piec, na złoto, z każdej strony (przewrócić, kiedy na powierzchni zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza).
Na drugą patelnię włożyć obrane i pokrojone, na mniejsze kawałki, owoce (pomarańczę wyfiletować). Posypać cukrem i dusić, aż soki odparują i zostanie gęsty syrop. Łyżkę owoców układać na jednej stronie biszkopcika, drugą przykryć. Posypać cukrem pudrem.
Na zdjęciu biszkopciki z samym bananem i syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)