Nazwałam go tak, bo zadowoli, zaspokoi, odurzy, omami wszystkich zwolenników serników i szarlotek. Zainspirowana sernikiem noworocznym Moniki, otwartym opakowaniem krakersów, resztką kruszonki z crumble Pawła Małeckiego, stworzyłam hybrydę, której nie potrafię przestać jeść. Bo ja też należę do amatorów obydwu ciast. Wspaniały, lekko kleisty spód, karmelowa masa jabłkowa pachnąca cynamonem i ta obłędnie chrupiąca kruszonka, tworzą elegancką i przepyszną wersję świątecznego ciasta.
Spód:
160 g słonych krakersów
100 g zimnego masła
80 g cukru demerara
30 g migdałów, bez skórki (można pominać)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
200 g cukierków krówka
2 łyżki kremówki
1 małe jajko
Krakersy zmiksować z cukrem i migdałami. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dalej miksować, aż powstanie drobna kruszonka. Odłożyć sto gram, do reszty dodać rozpuszczone w śmietance krówki, mąkę, jajko, proszek i dokładnie połączyć, aż powstanie lśniąca masa. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na spód, odrobinę wyżej na bokach, piec 18 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
250 g mascarpone
5 jajek
3 łyżki cukru pudru
Twaróg odsączyć na sicie (ja zostawiam na 2-3 godziny). Zmiksować sery z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując bardzo krótko pomiędzy, żeby nie napowietrzyć masy. Wlać na upieczony spód, na wierzch wyłożyć masę jabłkową i delikatnie przemieszać. Piec 50 minut w 160 stopniach. Nie zaglądać, zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Twaróg odsączyć na sicie (ja zostawiam na 2-3 godziny). Zmiksować sery z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując bardzo krótko pomiędzy, żeby nie napowietrzyć masy. Wlać na upieczony spód, na wierzch wyłożyć masę jabłkową i delikatnie przemieszać. Piec 50 minut w 160 stopniach. Nie zaglądać, zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Masa jabłkowa:
3 jabłka reneta
3 łyżki posiekanych rodzynek
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g masła
75 ml grappy
25 ml rumu waniliowego (może być ekstrakt)
2 czubate łyżki masy kajmakowej
Jabłka pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz kajmaku, i podgrzewać, aż jabłka będą miękkie, a masa lekko kleista. Lekko ostudzić i dodać kajmak. Odłożyć dwie czubate łyżki i zmiksować w blenderze (posłużą do posmarowania wierzchu ostudzonego sernika). Wcześniej upiec odłożoną kruszonkę w 180 stopniach przez 20 minut (przemieszać w połowie pieczenia).
Przestudzony sernik posmarować zmiksowaną masą kajmakowo-jabłkową i posypać kruszonką.
W tle KUKBUK.
Nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń