wtorek, 28 kwietnia 2015

Najszybszy, najłatwiejszy i najlepszy deser. Crumble. Pieczone jabłka pod kokosową kruszonką.


Słodyczy nieustannie che mi się, powiedziałby Yoda. On przewidywał przyszłość, a ja wiem co wyjdzie z piekarnika, kiedy zapieczemy jabłka i posypiemy je wyjątkową kruszonką. Crumble, i tylko Jedi może mnie "pokonać". 


Składniki:
4 duże, szare renety, antonówki lub papierówki
1 łyżka cydru 
kruszonka

50 g wióków kokosowych
90 g mąki pszennej, razowej
70 g zimnego masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
60 g cukru trzcinowego
Pokrojone w plastry jabłka osłodzić według uznania i wymieszać z łyżką cydru.
Przełożyć do tarteletek wysmarowanych masłem, posypać kruszonką i piec około 30 minut, w 180 stopniach. Podać z ulubionymi lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)