Kosz piknikowy wypełniony warzywami. Sprawdza się, kiedy zawiedzie pogoda i nici z grilla. Sprawdzi się też lekka sałatka makaronowa z winegretem, oliwkami i tuńczykiem. Ten ostatni ma teraz swoją lepszą odsłonę w Lidlu. Piękny, biały okaz, zamknięty w słoiczku, o słusznej wadze, raptem za dziewiętnaście złotych.
Ugotujcie krótki, ulubiony makaron i jeszcze gorący wymieszajcie z sosem:
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
1 łyżka białego wina
1 łyżka octu winnego
1 łyżka natki
1 łyżka sosu musztardowego z pomarańczami (kupuję w Lidlu)
oliwa extra vergine
dodatkowo:
porcja tuńczyka (może być też z puszki, w kawałkach)
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek, nadziewanych czosnkiem
łyżka kaparów
4 szklanki suchego, krótkiego makaronu
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki, na końcu, stopniowo, wlewać oliwę. Powinno wyjść 10-12 łyżek sosu. Wymieszać z pokrojonymi oliwkami i kaparami. Dodać gorący makaron i 3/4 porcji tuńczyka. Resztę ułożyć na sałatce. Posypać natką.
Inspiracja stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)