czwartek, 2 kwietnia 2015

Gratin dauphinois. Ziemniaczana zapiekanka

Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem.
Składniki:
8 średnich ziemniaków
150 ml śmietanki 30%
sól himalajska

50 g sera cheddar
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
masło do smarowania
Ziemniaki poszatkować w malakserze na cieniutkie plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować czosnkiem, przekrojoną połówką, i masłem. Ułożyć ziemniaki tak, żeby na siebie nachodziły. Każdą warstwę posolić. Całość zalać śmietanką, oprószyć gałką i posypać wiórkami, cienko pokrojonego, czosnku. Piec, przykryte folią aluminiową, 50 minut w 200 stopniach. Po tym czasie posypać serem i piec dalej jeszcze 10 minut. Lekko przestudzić. Podać jako samodzielne danie z jogurtem wymieszanym z oliwą lub jako dodatek do ryby.

Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)