niedziela, 25 stycznia 2015

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym

Na zdjęciach widoczny jest chleb pieczony z tego przepisu, ale nie jest to ten sam bochenek. Chcę pokazać, że jest łatwy i zawsze wychodzi :)
Składniki:
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej grubo mielonej 
300 g mąki pszennej chlebowej 750
400 ml letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka soli
1 opakowanie suszonych drożdży (7g) lub 15 g świeżych
2 łyżki siemienia lnianego
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać przesianą mąkę z solą, siemię i wyrabiać, mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, gładkie ciasto przez 7 minut. Ciasto będzie delikatnie się lepiło. Zamoczoną, w wodzie, silikonową szpatułką przełożyć ciasto do większej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około półtorej godziny. Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i obficie posypać mąką. Przełożyć ciasto i złożyć, dwukrotnie. Rozpłaszczyć omączonymi dłońmi ciasto. Założyć jeden bok do środka ciasta. Następnie bok przylegający, też do środka. Kolejny i tak z każdej strony. Odwrócić ciasto, w miarę potrzeby podsypać mąką i powtórzyć czynność. Złożone ciasto uformować dłońmi na kształt bochenka. Nie podnosząc z blatu, zawijać ciasto pod spód. Posypać mąką, przełożyć, razem z papierem do pieczenia, do koszyka i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać żeliwny garnek w piekarniku o temperaturze 240 stopni. Po trzydziestu minutach wyjąć gorący garnek. Przełożyć wyrośnięty chleb, naciąć dwukrotnie lub ukośnie ( w choinkę) i piec, pod przykryciem, czterdzieści minut.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)