Karnawałowy deser. Szybki, prosty i wystrzałowy. Zachwyci smakiem zarówno lodów jak i sosu. Lody, dzięki wiórkom białej czekolady, zostają długo na języku, a eksplozja gorącego sosu malinowego, wzbogaconego chlustem malinówki, podtrzyma szałowe doznania.
Składniki na dwie keksówki:
5 białek, w temperaturze pokojowej
3 czubate łyżki cukru pudru
5 żółtek, w temperaturze pokojowej
2 czubate łyżki drobnego cukru
500 ml śmietany tortowej 36%, bardzo dobrze schłodzonej
100 g białej czekolady, przechowywanej przez 2 godziny w zamrażalniku
sos:
200 g mrożonych malin
50 g cukru
50 ml malinówki
czekoladowa ziemia:
10 cukierków Magnackie
Keksówki wyłożyć folią spożywczą, tak, żeby spore boki wychodziły poza formę. Przygotować 3 miski, w największej ubić białka. W pierwszej ubić żółtka z drobnym cukrem. Masa powinna potroić objętość. Zwykłym, ręcznym robotem ubijanie powinno trwać około 10 minut. Drugie, w kolejności, ubić białka, stopniowo dodając cukier puder. Masa powinna być sztywna, lśniąca i "twarda". W ostatniej misce ubić śmietanę. Powinna być puszysta, ale nie sztywna. Zetrzeć zmrożoną czekoladę.
Do największej miski, z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć ubite żółtka, wymieszać rózgą. Do połączonej masy jajecznej dodawać stopniowo ubitą śmietanę, a na końcu wmieszać, cały czas rózgą, wiórki białej czekolady. Przełożyć masę do dwóch keksówek, delikatnie wyrównać i przykryć folią spożywczą. Zmrozić w zamrażarce, najlepiej przez noc.
Maliny zasypać cukrem i gotować aż się rozpadną. Przed podaniem sos podgrzać z malinówką i gorącym polać lody lub na gorącym ułożyć kawałki deseru.
Całość posypać czekoladową ziemią.
Cukierki pokroić w drobne kawałki i rozpuścić w garnku z grubym dnem. Zdrapywać z dna drewnianą łyżką i jednocześnie rozbijać na mniejsze kawałki. Przestudzić.
Mmm, bajka :)
OdpowiedzUsuń