środa, 7 stycznia 2015

Pszenny chleb drożdżowyz otrębami i mlekiem w proszku

Chrupiąca skórka, pulchny środek, łatwy w przygotowaniu. Czy smaczny? Co kto lubi, ale każdy kto jadł ten czy inne moje drożdżowe chleby, od razu prosi o przepis, a ostatnio sporo ich upiekłam i sporo imprez obsłużyłam ;) 
Składniki:
150 g mąki pszennej razowej typ 1850 
350 g maki pszennej typ 650
50 g otrębów pszennych
50 g mleka w proszku (2 czubate łyżki)
15 g świeżych drożdży
450 ml letniej wody
1 czubata łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, około 5 minut, najlepiej końcówkami do ciasta drożdżowego (haki).  Zwilżoną, silikonową łopatką podważyć ciasto od dna i boków miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny wstawić żeliwny gar do piekarnika i rozgrzewać w temperaturze 240 stopni. Odgazować wyrośnięte ciasto, na blacie rozłożyć papier do pieczenia i obficie posypać mąką (białą). Przełożyć ciasto i uformować prostokąt. Złożyć dwa krótsze boki, na nie założyć dwa dłuższe. Lekko docisnąć. Odwrócić, uformować bochenek, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na czas rozgrzewania piekarnika, 30 minut. Przełożyć do garnka razem z papierem. Przykryć szczelnie pokrywką i piec 40 minut. Od razu wyjąć i studzić na kratce. Kroić dopiero po godzinie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)