niedziela, 11 stycznia 2015

Chleb tostowy z mlekiem w proszku, ulepsza każdy dzień

Do wczoraj to był jedyny chleb, którego sama nie piekłam. Dokładam sobie kolejne obowiązki, ale te odwzajemniają się uśmiechem starszego syna, pomrukami męża i bliżej nieokreślonymi dźwiękami młodszego niemowlaka. 
Chleb ma zwartą, ale nie twardą strukturę, jest świeży nawet kilka dni, kroi się idealnie i w ogóle nie kruszy. I tak pięknie pachnie...
Sprawdził się jako tost francuski, z opiekacza i z piekarnika. Ktoś, dawno temu, mnie ostrzegał, że pieczenie uzależnia. Jednak z taką słabością nie będę walczyć.
Składniki na foremkę o rozmiarach 30x11x7:
500 g mąki typ 650
350 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
czubata łyżeczka soli
60 g mleka w proszku
50 g miękkiego masła
łyżeczka miodu lub cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, masło dodać na końcu. Przełożyć do wysmarowanej, olejem rzepakowym, miski i odstawić na godzinę (powinno podwoić objętość).  Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto odgazować. Formę i dłonie wysmarować olejem i uformować podłużny wałek, Przełożyć ciasto, wyrównać i wgnieść mocniej środek. Przykryć folią i poczekać aż podwoi objętość. Zdjąć folię i piec na środkowym poziomie przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i dopiekać jeszcze 10 minut. Od razu wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce.

3 komentarze:

  1. Niesamowity. Lepszego nie jadlam. Moja mama myslala ze kupilam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry. Super przepis. Wychodzi idealnie, równy, miękki, łatwo się kroi

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest najlepszy, miękki, puszysty i bardzo maślany. Świetnie się przypieka w tosterze, bardzo dobrze się kroi i mrozi. Polecam ❤️

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)