niedziela, 26 lipca 2015

Nesquiki, czekoladowe ciastka, mus gruszkowy z awokado. Wybierz swój deser. BLW

Do chrupania, do mleka, do deseru. Dla cierpliwych mam lub ich pracowitych dzieci.
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Postawić obok miski z ciastem mniejszą
miskę z mąką, do oprószania paluszków, małego skrzata i lepić kuleczki wielkości borówki.
Układać lub rzucać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nie wiem ile wyjdzie z podanych składników, bo po zapełnieniu pierwszej blachy
odpuściłam, a zostało jeszcze 2/3 ciasta. Mój skrzat jest zainteresowany tylko jedzeniem, a
surowe ciasto nie wchodzi do menu.
Dlatego zrobiłam też ciastka, bo moja cierpliwość się wyczerpała. A szkoda, bo Młody jadł
ten wynalazek cały dzień. Same, z mlekiem i w trzeciej opcji, z musem gruszkowym.
Kulki są chrupkie, po całkowitym wystudzeniu. Po zalaniu mlekiem ( u mnie owsiane) nie
nasiąkają i nie rozmiękają, ale nie są już chrupkie. Z gruszkowym musem, rozwaliły system.


Emotikon smil
Składniki*
140 g mąki pszennej tortowej (musi być lekka)
50 g zmielonych migdałów, bez skórki
30 g karobu/kakao
70 g syropu klonowego (1/4 szklanki)
1 białko (żółtko zachować)
1 łyżka jogurtu naturalnego lub oleju kokosowego (w stałej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki połączyć, lepić kuleczki, zgodnie ze wskazówkami z początku wpisu i piec 15 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Gdybyście jednak nie dały rady ukulać całego ciasta na kulki, zróbcie ciastka.
Ciastka:
200 g ciasta na kulki (najlepiej od razu odmierzyć)
1 żółtko
70 g masła, zimnego masła
Składniki połączyć, przełożyć na folię spożywczą i zrolować wałek. Włożyć do zamrażalnika. Po godzinie kroić pół centymetrowe plastry i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec 12 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, po chwili odwrócić do góry nogami i całkowicie ostudzić.
Mus:
pół dojrzałego awokado, schłodzone
1 bardzo dojrzała, średnia gruszka, bez skóry i gniazda nasiennego, schłodzona
kilka listków mięty
kilka kropel cytryny
dodatkowo:
kilka wydrylowanych wiśni.
Wszystkie składniki zmiksować. Podać od razu. Awokado, mimo soku z cytryny, ściemnieje. Jeśli chcecie podać wszystkie ciastka od razu, lepiej zrobić go przed samym jedzeniem (dlatego lepsze będą schłodzone owoce).
Na ostudzone ciastka wyłożyć łyżeczkę musu i udekorować wisienką. Nie muszę Wam tłumaczyć skąd to powiedzenie
 Emotikon wink
*przepis pochodzi ze strony French Presshttp://www.heathersfrenchpress.com/…/homemade-cocoa-puffs.h

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)