niedziela, 12 lipca 2015

Pasta z czarnej fasoli i bakłażana. BLW

Po kilku miesiącach, rozszerzania diety, mogę już stwierdzić, że Kacper wybiera wyraźnie doprawione, raczej wytrawne, kwaśne, kiszone, ostre smaki. Twardsze, chrupiące, zwarte struktury. Uwielbia sezonowe warzywa, ale nie cierpi marchewki. Owoce wszystkie, łącznie z awokado.
Bywają też dni, że nic mu nie smakuje. Odpuszczam, nie zmuszam, nie podtykam, nie namawiam, czekam cierpliwie na "niam".  
Częściej, jednak, bywają takie dni jak ten, że je wszystko. Ostrą pastę do chleba z sardynkami, furę placków buraczanych (przepis wkrótce), sok z selera i tonę orzeszków. Jest smakoszem, ku wielkiej uciesze swojej mamy 
p.s. Płatki drożdżowe zastąpiły nam sól w wytrawnych potrawach. Bardzo polecam.

Składniki:
szklanka ugotowanej, czarnej fasoli
pół bakłażana, w kostkę, ze skórą
1 cebula, w kostkę
2 ząbki czosnku, w kosteczkę
1 łyżeczka pasty chili (pieczone, ostre papryczki w oliwie) lub pieprz cayenne
2 łyżki natki pietruszki
pół łyżeczki zmiażdżonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy
dodatkowo:
sardynki lub tuńczyk w oliwie
Cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Dodać bakłażana i dusić, aż zmięknie. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić. Zmiksować razem z fasolą i doprawić. Na końcu dodać natkę pietruszki. Podać ze świeżym chlebem i ulubioną rybą, pomidorem lub wyjadać łyżką.



7 komentarzy:

  1. na pewno dzięki tym wszystkim przyprawom była wyrazista w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze i młodzina wcina! uwielbiam pasty do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu można przechowywać ją w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdziłam maksymalnego czasu. U nas takie pasty znikają zazwyczaj po dwóch posiłkach 😃

      Usuń
  4. gdzie można dostać płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję tutaj :)
      http://vegepack.pl/834,platki-drozdzowe-suszone#content

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)