Jak agrest to tylko na ciepło. W połączeniu z borówkami i suszonymi owocami to potężna bomba przeciwutleniaczy. Porządna porcja witamin i energii na dobry początek dnia.
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka płatków owsianych (u mnie pół szklanki orkiszowych)
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
4 daktyle, posiekane
1 łyżka suszonej żurawiny, posiekana
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego
odrobina domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 owoców agrestu, połówki
łyżka borówek
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Naczynka do zapiekania wysmarować masłem, napełnić owsianką i piec 25 minut w 185 stopniach (bez termoobiegu).
Małemu testerowi smakuje - znaczy, że jest naprawdę dobra:)
OdpowiedzUsuńMożna zamiast syropu klonowego dac np miód ?
OdpowiedzUsuńnie można, pieczony miód, w tej temperaturze, straci wszystkie wartości odżywcze i zamieni się w zwykły cukier
Usuń