czwartek, 9 lipca 2015

Pieczona owsianka z agrestem i borówkami.BLW


Jak agrest to tylko na ciepło. W połączeniu z borówkami i suszonymi owocami to potężna bomba przeciwutleniaczy. Porządna porcja witamin i energii na dobry początek dnia.

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka płatków owsianych (u mnie pół szklanki orkiszowych)
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
4 daktyle, posiekane
1 łyżka suszonej żurawiny, posiekana
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego
odrobina domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 owoców agrestu, połówki
łyżka borówek
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Naczynka do zapiekania wysmarować masłem, napełnić owsianką i piec 25 minut w 185 stopniach (bez termoobiegu).

3 komentarze:

  1. Małemu testerowi smakuje - znaczy, że jest naprawdę dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zamiast syropu klonowego dac np miód ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie można, pieczony miód, w tej temperaturze, straci wszystkie wartości odżywcze i zamieni się w zwykły cukier

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)