wtorek, 7 lipca 2015

Quinoa z kurczakiem i agrestem. BLW

Lekki, słodko - kwaśny obiad. Nasz rodzinny hit lata 
Składniki:

Quinoa:
6 łyżek białej
3 łyżki czarnej
1 łyżeczka wody różanej
Potrawka:
6 kawałków kurczaka, z ud, bez skóry i kości, z wiadomego źródła
3 dymki, posiekane
1 pomarańcza, skórka (julienne) i filety
1 czubata łyżka rodzynek
15 sztuk owoców agrestu, połówki
1 szklanka warzywnego bulionu (dorośli pół na pół z białym winem)
1 łyżka masła klarowanego
świeżo mielony pieprz
kurkuma
kumin
szczypta cynamonu i imbiru
2 łyżki syropu klonowego
Quinoa zalać podwójną ilością wody i gotować, aż wchłonie płyn. Wymieszać z 1 łyżka wody różanej. Przykryć i odstawić. W dużym rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć  porcje kurczaka oprószone pieprzem, kuminem i kurkumą (po 2 minuty z każdej strony). Zdjąć i zabezpieczyć przed wysuszeniem. Do tego samego rondla wrzucić dymki, skórkę i filety pomarańczy, agrest, rodzynki i wlać bulion. Przykryć i dusić 5 minut. Dołożyć kawałki kurczaka i dusić dalej około 30 minut. Wyjąć mięso. Przecedzić sos, owoce zmiksować i włożyć do sosu. Doprawić, podać w miseczkach, posypać szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)