niedziela, 7 czerwca 2015

Bułki zapiekane z jajecznicą

Odkąd sama piekę chleby, rzadko kupuję bułki. Pewnie dlatego, zdarza mi się o nich zapomnieć, choć chlebak wcale przepastny nie jest ;) Można pozwolić im wyschnąć i zrobić domowej roboty panko lub wypełnić środki ulubioną jajecznicą i cieszyć się chrupiącym śniadaniem, z wkładką :)
Składniki:
3 bułki, podłużne
3 duże jajka
2 łyżki zielonego groszku
1 młoda cebula, w kostkę
1 pomidor, średni, bez skóry
3 plastry szynki serano , w kostkę
3 wiórki masła
1 łyżka posiekanego szczypioru + trochę do posypania
pecorino do posypania
Cebulę zeszklić razem z szynką. Dodać pomidora, groszek i odparować płyn. Wbić jajka, dodać szczypior doprawić solą i pieprzem, smażyć do ścięcia. Z bułek wydrążyć środki, na dnie ułożyć odrobinę masła, po dwie łyżki jajecznicy i posypać startym pecorino. Zapiekać do zrumienienia, pod grzałką piekarnika. Podać posypane szczypiorem i różnymi sałatami.


2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)